Articole

Riscul neverificarii instalatiei de gaze - Exploziile

23.06.2017

Aproape ca suntem obisnuiti sa auzim despre explozii cauzate de scurgerile de gaze in case si intreprinderi, dar acest lucru nu trebuie nicidecum neglijat.
In locuinte pot aparea scurgeri mici de gaze de la aparatele pe gaze: electrocasnice, centrale, etc.
Cantitatea de gaze care se scurge din aceste aparate, chiar daca este mica, are puterea de provoca o explozie.
Daca aveti o scurgere scurta de gaz, este posibil sa nu o puteti mirosi din cauza conditiilor fizice care limiteaza mirosul, alte mirosuri care ascund mirosul de gaz sau doar pentru ca va obisnuiti cu mirosurile dintr-o incapere.
De aceea, este recomandat si chiar obligatoriu, ca in fiecare incapere in care exista instalatie pe gaze, sa existe si un detector de gaze.

Scurgerile de gaze care cauzeaza exploziile sunt, de obicei, rezultatul unor aparate necorespunzatoare, gresit instalate sau defecte, cum ar fi centralele si aparatele de gatit, sau a lipsei verificarii instalatiilor de gaze la timpul stabilit de lege. (2 ani)

In cazul in care aparatul dvs. este gresit instalat, gazul poate iesi cand nu va asteptati - de obicei din furtunul de gaz care intra in aparat sau din jurul sigiliului - de aceea, trebuie sa va asigurati intotdeauna ca aparatele dvs. sunt instalate de un instalator acreditat.

Foarte, foarte importanta este si verificarea la termen a instalatiei de gaze!
Incendiile sunt adesea un rezultat al neglijarii acestei verificari, ce trebuie realizata de un specialist.

Cum puteti preveni aparitia exploziilor?
Este mult mai usor sa preveniti o scurgere de gaze, decat sa o infruntati.
Primul pas pe care trebuie sa il faceti este sa va asigurati ca aparatele sunt in stare perfecta de functionare, apoi ca acestea au verificarea obligatorie efectuata.
Asigurati-va intotdeauna ca acestea sunt instalate de un instalator certificat si va asigurati ca le verificati in mod regulat de semne de uzura. Nu faceti compromisuri cand vine vorba de siguranta dumneavoastra si a familiei.

De asemenea, asigurati-va ca incaperea in care exista consumatori de gaze, are instalat un kit de detectie, este aerisita si ca prezinta acces rapid.

Exploziile de gaze sunt mai frecvente decat realizam. O explozie de gaze este periculoasa si poate fi mortala. Va pune viata in pericol nu numai din cauza exploziei exploziei, ci si din cauza focului care va urma.
Cand gazele scurg intr-un spatiu inchis, acesta creeaza un amestec de gaz/aer. Pe masura ce gazul continua sa se scurga, raportul dintre gaz si aer creste, la fel si presiunea.
Cand raportul gaz/aer ajunge la un anumit nivel, acesta poate fi aprins de o singura scanteie (chiar si o scanteie electrica statica).
Scanteia aprinde gazul, declansand astfel o explozie.
Gazul se extinde pe masura ce se incalzeste, determinand presiunea sa ajunga la niveluri intolerabile. Ferestrele din incapere explodeaza, iar explozia provoaca mari daune oamenilor si bunurilor.

Cauza finala a acestui tip de accident poate fi defectarea conductelor, a regulatoarelor de gaze sau a contoarelor de gaz; in mod alternativ, este posibil ca aceste elemente sa nu fi fost initial defecte, ci sa devina astfel datorita intretinerii insuficiente sau necorespunzatoare.

Nu riscati! Asigurati-va ca instalatia de gaze din locuinta dumneavoastra este in stare perfecta, prin verificarea acesteia, de catre un instalator.

Copyright 2018 2M Instal. Toate drepturile rezervate

Dezvoltat de NETVision System