Articole

De ce nu este bine sa faceti improvizatii la instalatia de gaze ?

29.06.2017

De la bucatarie pana la sufragerie, de la subsol pana in curte, de la dormitoare pana la zone de relaxare, gazul natural reprezinta o sursa sigura de confort.
Totusi, tevile de gaz instalate necorespunzator reprezinta un risc major de siguranta, iar improvizatiile nu ar trebui sa se desfasoare sub nici o forma in aceasta situatie.

Sute de mii de locuinte din Romania sunt expuse riscului scurgerilor si incendiilor potential periculoase din cauza instalarii incorecte a conductelor de gaze si a compromisurilor f acute de proprietari.
Specialistii spun ca aceste "bombe cu ceas" sunt prezente in multe case si apartamente noi construite in tara noastra in ultimii 10-15 ani.
Tevile galbene, care au un exterior din plastic si miez de aluminiu, se degradeaza atunci cand sunt expuse la lumina UV.
Acestea au fost considerate sigure daca au fost instalate in conformitate cu standardele de constructie. cu o acoperire adecvata si au o durata de viata de cel putin 50 de ani.
Dar instalatiile care nu sunt protejate in mod corespunzator sunt expuse riscului de deteriorare si de rupere rapida sau de scurgere a gazului.
In cazuri extreme de expunere la radiatii ultraviolete, instalatiile sunt durabile doar cativa ani. Daca exista o scurgere de gaz si nu se detecteaza, exista riscul unui incendiu la gaz si in cel mai rau scenariu, o explozie.

O sursa de aprindere, cum ar fi o scanteie de la o masina de tuns iarba, o tigara sau o flacara deschisa, ar putea provoca o explozie.
In functie de proximitatea unei scurgeri, gazul ar putea intra si in casa si ar provoca intoxicatii.
Principalul motiv pentru care nu este bine sa faceti improvizatii la instalatia de gaze, este siguranta: a dumneavoastra, a casei, a vecinatatii.
Instalarea si reparatia tevilor de gaz este unul dintre proiectele de imbunatatire a casei ce necesita cunostinte si indemanare absolute.
In timp ce alte proiecte pot fi realizate e catre proprietari, instalarea si reparatiile instalatiilor de gaz sunt, cu siguranta, cel mai sigur instalate de catre un profesionist.
Pentru astfel de operatiuni se lucreaza cu gaze foarte inflamabile si sunt necesare materialele potrivite si proceduri corespunzatoare.
Liniile de gaze trebuie calibrate pentru nivelurile corecte ale BTU. Greselile ar putea duce la scurgeri sau compromite integritatea tubulaturii, ceea ce ar putea duce la explozii si la distrugerea potentiala a proprietatii.
Un lucru important pe care trebuie sa il cunoasteti este ca autorizarea ANRE este obligatorie pentru instalatorii ce executa lucrarea. Nu acceptati instalarea, daca acestia nu dispun de o astfel de autorizatie.
In functie de activitatea desfasurata, exista mai multe tipuri de autorizare - pentru proiectare si pentru executie.
Prin aceasta autorizatie, persoana care executa lucrarea are dreptul sa desfaşoare activitati de proiectare sau executie (inclusiv de intretinere/mentenata/reparatii curente) ale instalatiilor de gaze.

Copyright 2018 2M Instal. Toate drepturile rezervate

Dezvoltat de NETVision System